Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika mechanikai energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
1137
Sziasztok újra,kérlek megtudnátok csinálni nekem ezt a kettő feladatot? Lemaradt az előzőből,nagyon fontos lenne!!
Nos,írom is.

1, Egy toronydaru 3 t tömegű terhet emelt 30 m magasra 1 perc alatt. Számítsd ki!
a, mennyi munkát végzett emelés közben
b, mekkora a 30 m magasra felemelt teher helyzeti energiája?

2, az 1000 kg tömegű gépkocsi sebessége 5 s alatt 10 m/s-ról 20m/s-ra növekedett.
Számítsd ki a gyorsulási közben elvégzett munkát!

Köszönöm szépen annak,aki megpróbálja megcsinálni nekem!


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
A munkavégzésnél az nem is számít, hogy 1 perc alatt emelte fel. (Akkor számít csak, ha teljesítményt kell számolni.)
`bb"A végzett munka éppen megegyezik azzal, amennyivel az energiája nőtt"`, vagyis a) és b) ugyanúgy számolható:
`W = E = m·g·h`
Szorozd össze. Előtte a tonnát alakítsd át kg-ra, akkor a munka illetve energia is joule-ban jön ki.

2)
Most is `bb"a végzett munka megegyezik azzal, amennyivel nőtt az energiája"`.
Az, hogy mennyi idő alatt nőtt meg, az megint nem számít (nem kell teljesítményt számolni).
Most nem helyzeti, hanem mozgási energiája nőtt:
`E_1 = 1/2·m·v_1^2`
`E_2 = 1/2·m·v_2^2`
`W = E_2 - E_1 = 1/2·m·(v_2^2-v_1^2)`
Helyettesíts be, ez is joule lesz.
Módosítva: 8 éve
0