Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
850
554-es feladat,
Határozzuk meg a k-t úgy,hogy az x²-7x+2k=0 egyenlet egyik gyöke az x²-5x-k=0 egyenlet gyökének kétszerese legyen.
Bárkinek bármi megoldását szivesen várom és nagyon köszönöm fontos lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a második egyenlet egyik gyöke w, azaz w²-5w-k=0. Ekkor 2w gyöke az első egyenletnek, azaz (2w)²-7*(2w)+2k=0. Az előző egyenletből kifejezed k-t (azaz k=w²-5w), majd ezt beírod a másodikba, és a kapott egyenletet megoldod w-re.
0