Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
1) Egy bután–szén-monoxid gázelegy héliumra vonatkoztatott sűrűsége 10,0. Határozza meg,
mekkora hő szabadul fel a gázelegy standardállapotú 3,75 dm3
-ének tökéletes égésekor, miközben vízgőz keletkezik?

2)Mennyi hő fejlődik 654 cm3
standardállapotú, 45,0 x% C3H8-t és 55,0 x% C2H2-t tartalmazó
gázelegy tökéletes égésekor, ha a termékek hőmérséklete és nyomása megegyezik a kiindulási anyagokéval?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

`M_(CO)` = 28 `g/(mol)`

`M_("elegy")`=`rho_("rel")*M_(He)` = `10*4` = 40 `g/(mol)`

Legyen a bután moltörtje x, a CO-é 1-x.

`M_("elegy")=x_(C_4H_(10))*M_(C_4H_(10))+x_(CO)*M_(CO)`

`40=58*x+28*(1-x)`

40=58x+28-28x

30x = 12

x = `12/30` = 0,4 = `x_(C_4H_(10))`

`x_(CO)` = 1-0,4 = 0,6

3,75 `dm^3` gázelegy az `3.75/24.5` = 0,153 mol ; ebben van `0.153*0.4` = 0,061 mol bután és 0,153-0,061=0,092 mol szén-monoxid.

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`CO` + `1/2` `O_2` `rightarrow` `CO_2`

`Delta_k H(CO_2)` = -394 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(H_2O(g))` = -242 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(C_4H_(10))` = -126 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(CO)` = -110 `(kJ)/(mol)`

`Delta_r H_1` = `4*Delta_k H(CO_2)+5*Delta_k H(H_2O)-Delta_k H(C_4H_(10))` = `4*(-394)+5*(-242)-(-126)` = 2660 `(kJ)/(mol)`

`Delta_r H_2` = `Delta_k H(CO_2)-Delta_k H(CO)` = `(-394)-(-110)` = -284 `(kJ)/(mol)`

Q = `n_(C_4H_(10))*Delta_k H_1+n_(CO)*Delta_r H_2` = `0.061*(-2660)+0.092*(-284)` = -188,4 kJ

188,4 kJ hő szabadul fel az égetés során.

2,

654 `cm^3` gáz az `0.654/24.5` = 0,0267 mol; ebben van `0.0267*0.45` = 0,012 mol propán és `0.0267*0.55` = 0,0147 mol acetilén.

`Delta_k H(CO_2)` = -394 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(H_2O(f))` = -286 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(C_3H_8)` = -104 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(C_2H_2)` = +227 `(kJ)/(mol)`

`C_3H_8` + 5 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_2H_2` + 2,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + `H_2O`

`Q_1` = `3*Delta_k H(CO_2)+4*Delta_k H(H_2O)-Delta_k H(C_3H_8)` = `3*(-394)+4*(-286)-(-104)` = -2222 `(kJ)/(mol)`

`Q_2` = `2*Delta_k H(CO_2)+Delta_k H(H_2O)-Delta_k H(C_2H_2)` = `2*(-394)+(-286)-(+227)` = -1301 `(kJ)/(mol)`

`Q=n_(C_3H_8)*Q_1+n_(C_2H_2)*Q_2` = `0.012*(-2222)+0.0147*(-1301)` = -45,789 kJ

45,789 kJ hő szabadul fel (ha nem számoltam el).
0