Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok segítséget kérek köszönöm szépen.

Főoldal » Középiskola » Matematika
441
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom szepen
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3. Itt egyszerűen bővíteni kell a törtet a nevezőben lévő gyökös kifejezéssel.
a) `3/sqrt(6) = 3/sqrt(6)*sqrt(6)/sqrt(6) = (3 sqrt 6)/6 = sqrt(6)/2`

b) `sqrt(3)/sqrt(2) = sqrt(3)/sqrt(2)*sqrt(2)/sqrt(2) = sqrt(6)/2`

c) `3/(2 sqrt 3) = (3 sqrt 3)/6 = sqrt(3)/2`

d) Itt eszközölhetünk egy kis egyszerűsítést, de ha ezt magadtól nem veszed észre szerintem az sem baj.
`7/sqrt(28) = 7/sqrt(4*7) ``=`` 7/(sqrt(4)*sqrt(7)) ``=`` 7/(2 sqrt 7) ``=`` (7 sqrt 7)/14 ``=`` sqrt(7)/2`

e) `5/sqrt(20) = 5/(2 sqrt 5) = (5 sqrt 5)/10 = sqrt(5)/2`

f) `6/(2 sqrt 3) = (6 sqrt 3)/6 = sqrt 3`

4. `5a-4 sqrt 18+5b = ?`, ha `a+b = 3 sqrt 2`
Itt észrevehetjük, hogy az egyik kifejezésben `5a+5b` szerepel, a másikban pedig `a+b`, tehát ha az `a+b`-t 5-tel beszorozzuk, akkor be tudjuk helyettesíteni a másik helyre!
`a+b = 3 sqrt 2 " /"*5`
`5a+5b = 15 sqrt 2`
Tehát
`5a+5b-4 sqrt 18 = 15 sqrt 2-4 sqrt 18 ``=`` 15 sqrt 2-4 sqrt(2*9) ``=`` 15 sqrt 2-4*3 sqrt 2 ``=`` 15 sqrt 2-12 sqrt 2 ``=`` 3 sqrt 2`

5.
a) `x = 7 ", " y = 4 sqrt 3 = sqrt(16*3) = sqrt 48`
Mivel `sqrt 36 = 6 < sqrt 48 < sqrt 49 = 7`, ezért biztosan `x > y`.

b) `x = 7 sqrt 2 = sqrt(49*2) = sqrt 98 ", " y = 2 sqrt 7 = sqrt(4*7) = sqrt 28`
Mivel beláttuk, hogy `x = sqrt 98` és `y = sqrt 28`, így `x > y`!

6.
a)
`x/(2 sqrt 6) = (3 sqrt 2)/sqrt(3) " /"*2 sqrt 6`
`x = 2 sqrt 6*(3 sqrt 2)/sqrt(3) ``=`` (2*3*sqrt(2*3)*sqrt 2)/sqrt(3) ``=`` (6*4*cancel sqrt 3)/cancel sqrt(3) ``=`` 24`

b)
`(10 sqrt 15)/sqrt(10) = x/sqrt(6) " /"*sqrt 6`
`x = sqrt 6*(10 sqrt 15)/sqrt(10) ``=`` cancel sqrt 2*sqrt 3*(10 sqrt 3*cancel sqrt 5)/(cancel sqrt 2* cancel sqrt 5) ``=`` 10*3 ``=`` 30`


7-8.
https://ehazi.hu/q/115200
Módosítva: 3 éve
0