Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy keverék Al₂O₃ * H₂O-t és Al(OH)₃-ot tartalmaz. A keverék 14,80 g-ját sósavban feloldva 24,3 kJ hő szabadult fel. Határozzuk meg a keverék összetételét.

Főoldal » Középiskola » Kémia
381
Egy keverék Al₂O₃ * H₂O-t és Al(OH)₃-ot tartalmaz. A keverék 14,80 g-ját sósavban feloldva 24,3 kJ hő szabadult fel. Határozzuk meg a keverék összetételét.

A felhasználható képződéshők:
ΔkH[H₂O (f)] = - 286 kJ/mol
ΔkH[Al₂O₃ * H₂O (sz)] = - 1972 kJ/mol
ΔkH[Al(OH)₃ (sz)] = - 1285 kJ/mol
ΔkH[Al³+ (aq)] = -525 kJ/mol
ΔkH[H+ (aq)] = 0,00 kJ/mol

Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni. Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


Elsősorban 1 mol anyagra számoljuk ki a reakcióhőt.

`Al_2O_3*H_2O` + 6 `H^+` = 2 `Al^(3+)` + 4 `H_2O`

`Delta_r H_1` = `2*Delta_k H(Al^(3+))+4*Delta_k H(H_2O)-(Delta_k H(Al_2O_3*H_2O)+6*Delta_k H(H^+)` =

= `2*(-525)+4*(-286)-(-1972+6*0)` = -222 kJ


`Al(OH)_3` + 3 `H^+` = `Al^(3+)` + 3 `H_2O`

`Delta_r H_2` = `Delta_k H(Al^(3+))+3*Delta_k H(H_2O)-(Delta_k H(Al(OH)_3)+Delta_k H(H^+)` =

= `(-525)+4*(-286)-(-1285+3*0)` = -98 kJ

Nézzük a keveréket:

14,8 g keverékben van x g `Al_2O_3*H_2O` és 14.8-x g `Al(OH)_3`

Ezek molban:

`x/120` mol `Al_2O_3` ; ennek képződésekor `x/120*222` kJ hő szabadul fel.

`(14.8-x)/78` mol `Al(OH)_3`, ekkor pedig `(14.8-x)/78*98` hő.

Ez összesen 24,3 kJ.

`x/120*222+(14.8-x)/78*98=24.3`

x = 9,61 g `Al_2O_3*H_2O` van a keverékben

100 g keverékben pedig `100/14.8*9.61` = 64,9 g, a keverék 64,9 tömeg% `Al_2O_3*H_2O`-t és 100-64.9 = 35,1 tömeg% `Al(OH)_3`-ot tartalmaz (ha nem számoltam el, de az elv ez lesz).
0