Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
354
1. Feladat
8,52∙10^4 kg keserűsóból (MgSO4∙7 H2O) 12,4 w%-os oldatot készítettünk. Határozza meg
az elkészített oldat tömegét tonnában!

2. Feladat
Hány g anyag kristályosodik ki 2,45 kg 90,0 Celsius-on telített oldatból, ha az oldatot 10,0 Celsiusra hűtjük?

Az oldhatóság: 10,0 Celsius-on: 20,5 g oldott anyag/100 g víz,
90,0 Celsius-on on: 26,8 g oldott anyag/100 g víz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`M_(MgSO_4*7H_2O)` = 246,4 `g/(mol)`

`M_(MgSO_4)` = 120,4 `g/(mol)`

`8.52*10^4` kg keserűsó az `(8.52*10^4)/246.4` = 345,8 kmol

Az oldat 12,4 tömeg%-os (magnézium-szulfátra), azaz az oldat

100 kg-jában van 12,4 kg `MgSO_4`

Mennyi oldatban van `345.8*120.4` = 41632 kg `MgSO_4` ?

x = `41632/12.4*100` = 335740 kg = 335,74 tonna lett az oldat.

2,

Feltehetően ez nem kapcsolódik az előző feladathoz, így egy általános sóról van szó.

Ha az oldott anyag kristályvízmentesen kristályosodik ki, akkor

90 °C:

126.8 g oldatban van 26.8 g oldott anyag

2450 g oldatban van `2450/126.8*26.8` = 517,82 g oldott anyag

Lehűtjük, 10 °C-ra, az oldat és az oldott anyag tömege is ugyanannyival csökken.

2450-x g oldatban van 517.82-x g oldott anyag; ugyanakkor

120,5 g oldatban 20,5 g oldott anyag.

A felírható egyenlet:

`(2450-x)/120.5=(517.82-x)/20.5`

x = `(2450*20.5-517.82*120.5)/(20.5-120.5)` = 121,72 g só kristályosodik ki.

A 2. feladat `MgSO_4` esetén:

Az eleje ugyanaz, van nekünk

2450 g oldatunk, amiben található 517,82 g `MgSO_4`

Lehűtés után az oldott anyag tömege és az oldat tömege nem egyenlő mennyiségben változik, hiszen a kristályosodó anyag nem `MgSO_4`, hanem `MgSO_4*7H_2O` (az oldhatóságok viszont a vízmentes sóra vannak megadva, mert az oldatban így vannak jelen (vagyis ionok formájában, de ez más téma)).

Legyen x a kristályos `MgSO_4`, ha már úgyis az a kérdés.

Az oldat tömege lehűtés után csökken x g-mal, az oldott anyagé viszont kevesebbel, mégpedig `x*120.7/246.7` g-mal (a mólarányuknak megfelelően).

2450-x g oldatban van `517.82-x*120.4/246.4` g `MgSO_4`

az oldhatóság pedig 10 °C-on: 120,5 g oldatban van 20,5 g `MgSO_4`

A most felírható egyenlet:

`(2450-x)/120.5=(517.82-x*120.4/246.4)/20.5`

Ezt is megoldod x-re:

x = 317,15 g a kikristályosodott `MgSO_4` tömege.
Módosítva: 3 éve
0