Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Analízis

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
A 64-es feladat b) alpontjánál elakadtam. A jobb oldali derivált kiszámításánál akadtak problémák.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Gondolom ehhez az kell, hogy ugyanaz legyen a határérték a két oldalról és megegyezzen a derivált a pontban.

`f": " RR -> RR", " f(x) = {(x^2+x+a",", x <= 0), (1+sqrt(x+1)",", x > 0):}`

`lim_(x->0^+) x^2+x+a = f(0) = a`
`lim_(x->0^-) 1+sqrt(x+1) = 2`

`d/(dx)(x^2+x+a) = 2x+1`
`d/(dx)(1+sqrt(x+1)) = 1/(2 sqrt(x+1))`

`f'(x) = {(2x+1",", x <= 0), (1/(2 sqrt(x+1))",",x > 0 ):}`

`lim_(x->0^+) 2x+1 = f'(0) = 1`
`lim_(x->0^-) 1/(2 sqrt(x+1)) = 1/2`

Vagyis nem tudjuk úgy megválasztani `a` értékét, hogy deriválható legyen a függvény a 0-ban, maximum folytonossá tehető azzal, ha `a = 2`.
Módosítva: 3 éve
0