Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ábrázolás

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
1+tgx

Ezt hogy kell ábrázolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az `f(x)=tg(x)` függvényt felfelé el kell tolni az `y` tengely mentén eggyel.
0

köszönöm szépen : )
0

Én inkább úgy közelítettem volna meg a dolgot, hogy ismerjük a `"tg"\ x` függvényt. Nincs sok nevezetes pontja. Annyi, hogy 0-ban 0 az értéke és -90°-től 90°-ig `-oo`-től tart `+oo`-ig, és ez megy az összes 180° széles periódusban. Ezzel szemben a `"tg"\ x+1` esetében csak annyi a különbség, hogy nem 0-ban lesz 0, hanem valamilyen másik számnál, mert felfelé el van tolva 1 egységgel. Ezt ki kéne számolni és utána ugyanúgy kell ábrázolni, mint a sima tangenst.
`"tg"\ x+1 = 0 " /"-1`
`"tg"\ x = -1 " / tg"^"-1"()`
`x = -45°+k*180°, forall k in ZZ`, radiánban: `x = -pi/4+k*pi, forall k in ZZ`

Tehát úgy kell ábrázolni a függvényt pl a -90°-90° intervallumban, hogy -90°-nél jön `-oo`-től a fv, majd az `x` tengelyt félúton -45°-nél szeli át, majd +1-nél az `y` tengelyen vált homorúból domborúba a fv, aztán onnan megy szépen `+oo`-be felfeküdve az `x = 90°` függőleges egyenesre.
Módosítva: 3 éve
1