Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az összes kérdésnek kéne a megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2,

`f(x)=x^2+2mx-m+2`

A diszkrimináns értéke nagyobb legyen, mint 0.

`(2m)^2-4*1*(2-m) gt 0`

`4m^2+4m-8 gt 0` /:4

`m^2+m-2 gt 0`

`(m+2)(m-1) gt 0`

szorzat akkor pozitív, ha

I. Mindkét tényezője pozitív:

`m gt -2 cap m gt 1` `rightarrow` `m gt 1`

II. mindkét tényezője negatív:

`m lt -2 cap m lt 1` `rightarrow` `m lt -2`

Megoldás:

`m in RR`, `m in ]-oo;-2[ cup ]1;oo[`. Tehát a -2 és +1 közötti valós számok nem jöhetnek szóba.

3,

`|2x-5| le 3`

I. Ha `x le 5/2`:

`5-2x le 3` /-5

`-2x le -2` /:-2

`x ge 1` `in` értelmezési tartomány

II. Ha `x ge 5/2`:

`2x-5 le 3` /+5

`2x le 8` /:2

`x le 4`

Megoldás: `x in RR`, `x in [1;4]`.

4,

- Ha csak egyszer használhatjuk fel az elemeket:

1. helyre kerülhet 5-féle szám, második helyre 4, harmadik helyre 3; ez összesen `5*4*3`=60 féle szám képezhető.

- Ha bármennyiszer fel lehet használni:

mindegyik helyre kerülhet 5-féle számjegy, ez összesen `5*5*5` = 125-féle szám képezhető.

5,

Az AB egyenes meredeksége:

`m_(AB)` = `(y_B-y_A)/(x_B-x_A)` = `(-1-5)/(-2-1)` = `(-6)/(-3)` = 2

A CD egyenes meredeksége is annyi kell, hogy legyen.

`m_(CD)` = 2 = `(y_D-y_C)/(x_D-x_C)` = `(-3-3)/(a-2)` = `(-6)/(a-2)`

`2=-6/(a-2)` /szorzunk a nevezővel, feltételezzük, hogy `a ne 2`.

`2*(a-2)=-6`

`2a-4=-6` /+4

`2a=-2`

`a=-1`
0