Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az 2 kérdésnek kéne a megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.
Én ezt a számtani sorozat első n tag összege képletével oldanám meg.

`S_n`= `((2a+(n-1)*d)*n)/2`= `((2*1+(89-1)*4)*89)/2` = 15753

2.-at nem tudom
Módosítva: 3 éve
1

`f(x)=x^2-mx-m` = `(x-m/2)^2-m^2/4-m` = `(x-m/2)^2-(m^2-4m)/4`

Az `(x-m/2)^2` minimális értéke nulla, tehát

`-(m^2-4m)/4 gt 0` kell, hogy teljesüljön /*4

`4m-m^2 gt 0`

`m(4-m) gt 0`

szorzat akkor nagyobb, mint nulla, ha:

I. mindkét tényezője pozitív

`m lt 0 cap m lt -4` `rightarrow` `m lt 0`

II. mindkét tényezője negatív

`m gt 0 cap m gt -4` `rightarrow` `m gt -4`

Megoldás:

`m in RR`, `m in [-4;0]` (-4 és 0 közötti valós számok)

Hogy most a 0 és a -4 benne van-e, azt majd eldöntöd, mert a "felette van" kifejezést lehet többféleképpen értelmezni; a két adott pontban érinti az x tengelyt. Én nem venném bele, mert akkor nem felette van, hanem rajta van a tengelyen. De a felette van azt is jelentheti, hogy nincs alatta; mindenesetre csak a halmaz nyílt vagy zárt helyzetét kell eldönteni.
2