Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házifeladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1578
Sziasztok4
Kérlek megoldaná valaki nekem ezeket a feladatokat?
Ha lehet írja le hogyan kell kiszámolni! köszönöm szépen előre is. ( aki nem tudja elolvasni mert béna a kép, annak leírom ide a feladatokat :

1. a 2kg tömegű madár 150m magasságban repül, 8m/s sebességgel.
Számítsd ki a madár összes mechanikai energiáját!
2. Mekkora a tömege annak a 45 m magasan repülő sasnak, amelynek a helyzeti energiája 1800 J ?
3. Mekkora sebességgel halad a vezetővel együtt 200 kg tömegű motorkerékpár, ha a mozgási energiája 90 kJ?
4. Mekkora magasságban helyezkedik el a Földhöz viszonítva a 100 g tömegű alma, ha a helyzeti energiája 3,5 J ??
Fontos lenne !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ezt a kettőt tanuld meg:

Helyzeti energia: `E_h = m·g·h`
Mozgási energia: `E_m = 1/2·m·v^2`

A mechanikai energia egyszerű esetben ennek a kettőnek az összege (bonyolultabb esetben még a rugalmas energiát és a forgási energiát is hozzá kell adni, de azokat lehet, hogy még nem is tanultátok).

1)
m = 2 kg
h = 150 m
v = 8 m/s
`E_"mech" = E_h + E_m = m·g·h + 1/2·m·v^2`
Számold ki.
(Ugye tudod, hogy mi a `g`? Az a szabadesés gyorsulása: `g=10 m/s^2` kb.)

Mindegyik fajta energiának a mértékegysége a joule: `J`. Ha `kg`, `m` és `m/s` mértékegységeket használsz, akkor `J` lesz belőle.

2)
`h = 45\ m`
`E_h = 1800\ J`
`m = ?`
------
Simán be kell helyettesíteni a képletbe:
`E_h = m·g·h`
`m = (E_h)/(g·h)`

Most is, ha "rendes" mértékegységeket használsz (`J, m, m/s^2`), akkor kg-ban jön ki a tömeg.

3)
`m = 200\ kg`
`E_m = 90\ kJ`
`v = ?`
-----
Az energiát át kell alakítani "rendesbe", vagyis joule-ba:
`E_m = 90000\ J`
Ezt behelyettesítve lesz majd "rendes" a végeredmény mértékegysége is, vagyis most `m/s`.

Simán csak a képletet kell használni:
`E_m = 1/2·m·v^2`
`v = sqrt((2·E_m)/m)`
Helyettesíts be.

4)
Most is ne felejtsd el a grammot átalakítani rendes mértékegységbe, vagyis kg-ba. Aztán használd az `E_h` helyzeti energia képletét.
Módosítva: 8 éve
0

Kiszámolom:

1)
`m = 2\ kg`
`h = 150\ m`
`v = 8\ m/s`

`m·g·h = 2·10·150 = 3000\ J`
`1/2·m·v^2 = 1/2·2·8^2 = 64\ J`
Az összegük `3064\ J`

2)
`h=45\ m`
`E_h = 1800\ J`
---
`m=E_h/(g·h) =(1800)/(10·45) = (1800)/(450) = (180)/(45) = (20)/5 = 4\ kg`

3)
`m = 200\ kg`
`E_m = 90000\ J`
----
`v=sqrt((2·E_m)/m) = sqrt((2·90000)/200) = sqrt((2·900)/2) = sqrt(900) = sqrt(30^2) = 30 m/s`
0