Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
417
Egy nagymama 500000 forintot helyez el a bankba hogy kamatoztatni tudja a pénzét amivel majd a futam idő végén támogatni tudja a jelenleg 4 éves kislányát a főiskolai tanulmányaiban. Ezt a pénzt a kislány 18. életévéig nem veszik ki. A banki kamatláb 6% ami félévente kamatozik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Nem pimaszkodni akarok, de nincs kérdése a feladatnak. :P
1

Elnézést kérek le maradt a lényeg. A kérdés úgy szól,hogy mekkora összeggel tud majd hozzájárulni a nagymama kislánya főiskolai tanulmányaihoz? Ha nagymama akkor igazából unokája van nem is kislánya. De így volt feltéve a kérdés ezért írtam le így.
Módosítva: 3 éve
2

A tőke `T = "500 000 Ft"`, a kamatláb `p = 6%`. Mivel a kislány 4 éves korában kezdődött ez a befektetés és a kislány 18. életévénél ér véget és mivel félévente kamatozik az összeg, tehát évente 2-szer, ezért `n = (18-4)*2 = 28`-szor fog kamatozni az összeg. Így a megnövekedett összeg a következőképpen adódik:
`T_n = T*(1+p)^n => T_(28) = "500 000"*"1,06"^28 = "2 555 843 Ft"`

Tehát `"2 555 843 Ft"`-tal tud majd hozzájárulni a nagymama kislánya főiskolai tanulmányaihoz.
Módosítva: 3 éve
1

`FV` = `PV * (1+r/m)^(n*m)`= `500.000 * (1+(0,06)/28)^(14*28)` = `1.157.143` `Ft`
1

Ezt a folyamatot rövidíti le tulajdonképpen azzal hogy a hatványba egyből felviszi az évek számát szorzatként.
0