Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az 5 kérdésnek kéne a megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
371
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`M(1, 3)", "N(-2, -5)", "P(4, -3)`

Az `NP` egyenes irányvektora, vagyis az a vektor, ami párhuzamos az `N` és a `P` pont által meghatározott egyenessel:
`v = (4-("-"2) ", " ("-"3)-("-"5)) = (6, 2)`

Erre az irányra merőleges az egyenes normálvektora, amit úgy kapunk az irányvektorból, hogy felcseréljük a koordinátáit, és az egyiknek a mínuszát vesszük, vagyis
`n(-2, 6)`

Tehát egy olyan egyenes kell nekünk, ami egyirányú a fenti normálvektorral, vagyis ez lesz ennek az egyenesnek az irányvektora, és áthalad az `M` ponton:
`v_2(-2, 6) ", " M(1, 3)`

Ekkor az irányvektorból és egy pontból felírható egyenes egyenlete:
`6(x-1) = -2(y-3)`
`6x-6 = -2y+6`
`6x+2y-12 = 0 " "` vagy `" " y = -3x+6`
Módosítva: 3 éve
-1