Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kazahnak a nagy fizikusnak

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
590
n = 150
`f_1` = 2 kHz
p = 4
`P_l` = 900 W
`M_(mech)` = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-5
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

4
Nézzük olyan feladattal is megbírkózol e amit nem a kamuprofiljaiddal raksz ki pontokat farmolni.
-6

a p=4 az micsoda?><
2

Itt egy aszinkron motor nyomatéka a kérdés. `n` a forgórész fordulatszáma, `f_1` a hálózati frekvencia, `p` a póluspárok száma, `P_l` pedig az úgy nevezett légrésteljesítmény.

Az aszinkron motor nyomatéka:
`M_"mech" = P_"mech"/omega`, ahol `P_"mech"` a mechanikai teljesítmény, `omega` pedig a körfrekvencia

A körfrekvencia értéke
`omega = (2 pi n)/60`

A mechanikus teljesítmény értéke
`P_"mech" = P_l*(1-s)`, ahol `s` a forgó mező és a forgórész közötti lemaradás mérőszáma, az ún. szlip

A szlip értéke
`s = (n_0-n)/n_0`, ahol `n_0` a forgó mágneses mező fordulatszáma

A forgó mágneses mező fordulatszámának értéke az alábbiak szerint kapható meg:
`n_0 = (60 f_1)/p`

Ezzel minden érték kiszámolható az adatokból!
`n_0 = (60*2000)/4 = "30 000"`

`s = (30000-150)/30000 = 199/200 = "0,995" = "99,5"%`

`P_"mech" = 900*(1-"0,995") = 9/2 = "4,5 W"`

`omega = (2 pi*150)/60 = 5 pi ~~ "15,708"\ 1/"s"`

`M_"mech" = "4,5"/(5 pi) ~~ "0,286 Nm"`

https://www.nive.hu/Downloads/Szakkepzesi_dokumentumok/Bemeneti_kompetenciak_meresi_ertekelesi_eszkozrendszerenek_kialakitasa/6_0929_tartalomelem_005_munkaanyag_100331.pdf
Módosítva: 3 éve
3

Egyébként normális esetben a feladathoz van leírás, mert random számokat bedobálni tök értelmetlen.
Ez kb. olyan lett volna, mintha ezt teszem fel neked:
"x = 3
y = 12
z = ?
Na, mi a megoldás, okosgyerek?"

Kicsit se égő.
1