Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - egyenletrendezés

Főoldal » Középiskola » Kémia
517
Az 1-es feladatot megoldottam, a többi nem sikerült. Tudnátok segíteni? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, redoxireakció, egyenletrendezés
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2,

a, `SO_2` a redukálószer

b, Nem redoxifolyamat

c, `Na` a redukálószer

d, Nem redoxifolyamat

e, `H_2S` a redukálószer

f, nincs mit választani, a `H_2O_2` bomlik, redukáló- és oxidálószer is.

g, `SnCl_2` a reduklószer

A redukálószer ami oxidálódik, vagyis nő az oxidációs száma.

3,

a, `Fe` + `Cl_2` = `FeCl_3`

Vasé nő 0-ről +3-ra; klóré csökken 0-ról -1re. Klór az oxidálószer

b, `HgO` `rightarrow` `Hg` + `1/2` `O_2`

Higanyé csökken +2-ről 0-ra; oxigéné nő -2-ről 0-ra.

Bomlás, itt így nem lehet rámondani, hogy mi az oxidálószer, mert csak egy vegyület van.

c, `CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

oxigén 0-ról -2-re, az az oxidálószer. A szén -4-ről +4-re.

d, `FeCl_2` + `Cl_2` `rightarrow` `FeCl_3`

`FeCl_2` a redukálószer (vas +2-ről +3-ra) , klór az oxidálószer (0-ról -1-re).

e,

`KBr` + `Cl_2` `rightarrow` `KCl` + `Br_2`

`Cl_2` oxidálószer (0-ról -1-re), A KBr-ben a Br -1-ről 0-ra.

f,

4 `FeS` + 7 `O_2` = 2 `Fe_2O_3` + 4 `SO_2`

oxigén az oxidálószer, -2-ről 0-ra; a vas is oxidálódik +2-ről +3-ra és a kén is -2-ről +4-re.

4,

1, A vasé +3-ról +2-re csökken, az óné +2-ről +4-re. A vasból kétszerannyit kell venni, hogy az elektronszám-változás egyenlő legyen. Nem mesélem el mindnél, még egy párnál igen, ami nem hasonló, mint ez.

2 `Fe^(3+)` + `Sn^(2+)` = 2 `Fe^(2+)` + `Sn^(4+)`

Arra törekedj, hogy a tömegmegmaradás és a töltésmegmaradás rendben legyen.

Ha a bal oldalon két vas van, a jobb oldalon is annyi legyen; és a többire is igaz.

A töltések: Bal oldalon: `2*(+3)+(+2)` = +8

Jobb: `2*(+2)+(+4)` = +8

2,

A nitrogéné -3-ról +2-re; változás +5.

Az oxigéné 0-ról -2-re, változás -2.

Keresztbe kell venni a dolgokat, kétszerannyi nitrogén változása és ötszörannyi oxigén változása eredményez ugyanannyi elektronátmenetet. az 5 nem szerencsés az oxigénmolekula esetében, mert kétatomos, így legyen 10 O (tehát 5 `O_2`) és 4 N a két sztöchiometriai együttható. Ha kell 5 oxigén és 4 ammónia, akkor a nitrogén-oxidból is 4 db kell; már csak vízre kell rendezni:

4 `NH_3` + 5 `O_2` = 4 `NO` + 6 `H_2O`

3,

Az ammónia -3-ról 0-ra; 3-mal nőtt

Az oxigén 0-ról -2-re; 2-vel csökkent

Az arány tehát 3:2; 3 oxigénhez 2 nitrogén, tehát 6 oxigénhez 4 nitrogén. A jobboldalon lesz 2 `N_2` és vizre kiszámolod:

4 `NH_3` + 3 `O_2` = 2 `N_2` + 6 `H_2O`

4,

kén -2-ről +4-re; 6-tal nőtt.

oxigén: 0-ról -2-re; 2-vel csökkent.

6:2 megfelel 3:1-nek, 3 oxigénmolekulához kell 2 kén, a jobb oldalra kén kén-dioxid, vízre rendezni:

2 `H_2S` + 3 `O_2` = 2 `SO_2` + 2 `H_2O`

5,

Szinproporció: kettőből lesz egy

A bróm -1-ről 0; 1-gyel nő; ugyanakkor

a másik bróm (a bromátban) +5-ről 0; 5-tel csökken.

A `KBr`-ből veszel ötöt, a `KBrO_3`-ból egyet. A jobb oldalon tehát lesz 3 brómmolakula, a káliumok a bal oldalon 5+1 = 6; a jobb oldalra kell 6 KCl; a klór egyenlősége miatt kell 6 db HCl, vízre pedig számolgatsz:

5 `KBr` + `KBrO_3` + 6 `HCl` = 3 `Br_2` + 6 `KCl` + 3 `H_2O`

6,

Vanádium: 0-ról +5-re; nőtt 5-tel (mivel `V_2O_5`, figyelni a kettővel való oszthatóságra)

nitrogén: a salétromsavban +5, a nitrogén-oxidban +2; csökken 3-mal.

3:5; tehát kell 3 vanádium és 5 salétromsav, legyen a duplája az egész számok miatt, tehát 6 vanádium és 10 salétromsav. Lesz a jobb oldalon három `V_2O_5` és 10`NO`, vízre megszámoljuk a hidrogént-oxigént.

6 `V` + 10 `HNO_3` = 3 `V_2O_5` + 10 `NO` + 5 `H_2O`

7,

Ón: +3-ről +4-re; eggyel nőtt

Br: a bromátban +5, a bromidban -1; 6-tal csökkent.

1:6, tehát az ónból veszünk hatot, a bromátból egyet; a jobb oldalon a bromidból 6, az ón(IV)-kloridból 1; a klórok küönbsége adja a HCl mennyiségét, vízre rendezünk mindig (általában) utoljára.

6 `SnCl_3` + `KBrO_3` + 6 `HCl` = 6 `SnCl_4` + `KBr` + 3 `H_2O`

8,

klór: 0-ról -1-re: eggyel csökkent

jód: 0-ról +5-re: öttel nőtt

1:5, mivel a jód és a klór is kétatomos, legyen 2:10 az arány, vagyis a molekulák aránya 1:5. Jobbra is jön 10 a HCl-ből és 2 a jódsavból, vízre számolunk.

5 `Cl_2` + `I_2` + 6 `H_2O` = 2 `HIO_3` + 10 `HCl`
3