Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Old meg Epyxoid pls

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
509
y=Sin²x - 2

Ábrázold és jellemezd!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Old meg: kijelentő mód, E/3.
Oldd meg/Oldjad meg: felszólító mód, E/2.
1

Ez az oldal nem egy óvoda. Mellőzhetnéd az óvodás viselkedést.
5

`f(x) = sin^2 x-2`

1. Értelmezési tartomány és értékkészlet:
`D_f = RR`
`R_f = RR nn [-2, -1]`, mivel `-1 <= sin x <= 1 ", " 0 <= sin^2 x <= 1`, tehát `-2 <= sin^2 x-2 <= -1`

2. Paritás és periodicitás:
Páros függvény, mivel `f(-x) = f(x)` a második hatvány miatt.
Periódusa: `pi`, ismét a második hatvány miatt, mivel ugyanaz az érték tartozik a negatív és a pozitív értékekhez.

3. Határérték:
`+-oo`-ben nem létezik határérték, mivel mindig -2 és -1 között oszcillál a fv. Mindenhol máshol pedig a fv érték a határérték, mivel az egész értelmezési tartományon folytonosan deriválható a fv.

4. Monotonitás és szélsőértékek:
`f'(x) = 2 sin x cos x`

`2 sin x cos x = 0 " /":2`
`sin x cos x = 0`

`"I."\ sin x = 0 " /" sin^"-1"()`
`x = k pi, forall k in ZZ`

`"II."\ cos x = 0 " /" cos^"-1"()`
`x = pi/2+k pi, forall k in ZZ`

A kettő összevonva:
`x = k*pi/2, forall k in ZZ`

Vagyis:
`{:(, 0+k pi, \(0+k pi; pi/2+k pi\), pi/2+k pi, \(pi/2+k pi; pi+k pi\)), (f'\(x\), "lok. min.", +, "lok. max.", -), (f\(x\), -2, "szig. mon. növ.", -1, "szig. mon. csökk."):}`

5. Konvexitás és inflexiós pontok:
`f''(x) = 2(sin x*(-sin x)+cos x cos x) = 2(cos^2 x-sin^2 x) = 2 cos(2x)`

`2 cos(2x) = 0 " /":2`
`cos(2x) = 0 " /" cos^"-1"()`
`2x = pi/2+k pi, forall k in ZZ " /":2`

`x = pi/4+k*pi/2, forall k in ZZ`

Vagyis:
`{:(, -pi/4+k*pi/2, \(-pi/4+k*pi/2; pi/4+k*pi/2\), pi/4+k*pi/2, \(pi/4+k*pi/2; (3 pi)/4+k*pi/2\)), (f''\(x\), "inf. p.", +, "inf. p.", -), (f\(x\), -"1,5", ◡\ "konvex", -"1,5", ◠\ "konkáv"):}`

6. Ábrázolás:
Csatolt kép

Fúh, hát ez nem volt pite... Jól el lehet ezekkel lenni...
Módosítva: 3 éve
2