Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika (elektronika) legeslegutolsó örök hálám aki segített eddig

Főoldal » Középiskola » Fizika
402
Számítsa ki egy soros RLC körben a fáziseltolódást áram és feszültség között és az áramkör teljesítménytényezőjét!
Ha az adatok:
L = 35 mH
R = 620 Ω
U = 40 V
C = 0,55 nF
f = 8 kHz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
L = 35 mH = 0,035
R = 620 Ω
U = 40 V
C = 0,55 nF = `0.55*10^(-9)` F
f = 8 kHz = 8000 Hz

`X_L` = `2*pi*f*L` = `2*3.14*8000*0.035` = 1759 `Omega`

`X_C` = `1/(2*pi*f*C)` = `1/(2*3.14*8000*0.55*10^(-9))` = 36171 `Omega`

Z = `root()(R^2+(X_L-X_C)^2)` = `root()(620^2+(36171-1759)^2)` = 34418 `Omega` (Ez feltűnően nagy, biztos, hogy 0,55 nF a kapacitás?)

`phi` = `arctg((X_L-X_C)/R)` = `arctg((1759-36171)/620)` = `arctg(-55.5)` = -88,96°

Teljesítménytényező:

`cos phi` = `R/Z` = `620/34418` = 0,018

Ha mégsem annyi, akkor azt a számot helyettesítd be.
2