Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika (elektronika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
556
Egy egyfázisú fogyasztó U = 230 V feszültségről I = 3,5 A áramot vesz fel. Határozza meg a meddő teljesítmény értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
A hatásos teljesítmény 800 W!
0

`U = 230\ V ", " I = "3,5 A, " P = "800 W"`

Mivel tudjuk mennyi áramot vesz fel a fogyasztó, azért a látszólagos teljesítménye:
`S = U*I = 230*"3,5" = "805 VA"`

És mivel fáziseltolás van a hatásos illetve meddő teljesítmények között, ezért fennáll a következő egyenlőség:
`S^2 = P^2+Q^2`

Vagyis a hatásos és a meddő teljesítmény négyzetes összege adja a látszólagos teljesítmény négyzetét. Ebből a meddő teljesítmény könnyen kifejezhető és megkapható, mivel ismerjük a hatásos és a látszólagos teljesítményt:
`Q = sqrt(S^2-P^2) = sqrt(805^2-800^2) = 5 sqrt 321 ~~ "89,582 VAr"`
Módosítva: 3 éve
0

`Q` = `sqrt((U*I)^2-P^2)` = `sqrt((230V*3,5A)^2-(800W)^2)` = `89,58` var
-1