Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
455
Dolgoz Pitagorassz tétellel, és alkalmazz Thálesz tételt! Számítsd ki a hiányzó adatokat, ha tudjuk, hogy a=12, illetve b=25 cm. C=? β=? α =? K=? T=? r=? R=?

https://drive.google.com/file/d/1d7beNOivXAXLGfLnOjHzd68fhM9oCxzc/view?usp=sharing
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=12` `cm`
`b=25` `cm`

`c=sqrt(a^2+b^2)`
`c=sqrt(12^2+25^2)=sqrt(769)` `cm`

`gamma=90°`

`sinalpha=a/c`
`sinalpha=(12)/(sqrt(769))`
`alpha=sin^(-1)((12)/(sqrt(769)))≈25.64°`

`sinbeta=b/c`
`sinbeta=(25)/(sqrt(769))`
`beta=sin^(-1)((25)/(sqrt(769)))≈64.36°`

`K=a+b+c`
`K=12+25+sqrt(769)≈64.73` `cm`

`T=(a*b)/2`
`T=(12*25)/2=150` `cm^2`

`s=K/2`
`s=(37+sqrt(769))/2≈32.37` `cm`

`T=r*s`
`r=T/s`

`r=(150)/((37+sqrt(769))/2)≈4.63` `cm`

`R=c/2`
`R=sqrt(769)/2≈13,87` `cm`
Módosítva: 3 éve
1