Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

CaCO3 kitermelés

Főoldal » Középiskola » Kémia
434
6,00 g CaCl2.6 H2O-ból 2,46 g CaCO3-ot állítottunk elő.
a) Hány gramm CaCO3 keletkezhet elméletileg a kiindulási vegyületből?
b) Hány %-os volt a kitermelés?
c) Hány gramm 18,0 tömegszázalékos Na2CO3-oldat kell a lecsapáshoz, ha a szódaoldatból 5% felesleget alkalmazunk?
d) d) Mi lehet a veszteségforrás az előállítás során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Elég lesz Kazah hiába raksz fel 600 kémia fost a kamu profilokkal hogy pontokat farmolj.
-5

`CaCl_2*6H_2O` + `Na_2CO_3` = `ul(CaCO_3)` + 2 `NaCl` `(+6H_2O)`

`M_(CaCl_2*6H_2O)` = 219 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

a,

6 g `CaCl_2*6H_2O` az `6/219` = 0,0274 mol, ebből keletkezik ugyanennyi mol `CaCO_3`, ami `0.0274*100` = 2,74 g elméletileg.

b,

Termelési % = `("gyakorlati")/("elméleti")*100` = `2.46/2.74*100` = 89,79 %

c,

0,0274 mol `Na_2CO_3` az `0.0274*106` = 2,186 g

100 g oldatban van 18 g szóda

Mennyi oldatban van 2,186 g szóda?

x = `2.186/18*100` = 16,13 g a szükséges szódaoldat mennyisége.

Az 5 % felesleg pedig `1.05*16.13` = 16,94 g szódaoldatnak felel meg.

d, A fő veszteségforrás a karbonátokra jellemzően, hogy savas közegben szén-dioxid keletkezik, ez távozik a rendszerből így csökkenhet a kitermelés. (be kell állítani a `CaCl_2`-oldat pH-ját).

Ha még van feladat, küldd el privátban, megbeszéljük! ;)
2