Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

CaCO3 kitermelés

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
10,20 g vízmentes CaCl2-ból 8,70 g CaCO3 keletkezik.
a) Hány gramm CaCO3 keletkezhet elméletileg?
b) Hány százalékos volt a kitermelés?
c) Hány százalékos volt a veszteség?
d) Hány gramm Na2CO3.10 H2O kell a lecsapáshoz elméletileg?
e) Hány g CaCl2.6 H2O állítható elő a kapott CaCO3-ból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

a,

`CaCl_2` + `Na_2CO_3*10H_2O` `rightarrow` `ul(CaCO_3)` + 2 `NaCl` + 10 `H_2O`

10,2 g `CaCl_2` az `10,2/111` = 0,092 mol Elméletileg keletkezik `0.092*100` = 9,2 g kalcium-karbonát.

b,

Termelési % = `("gyakorlati")/("elméleti")*100` = `8.7/9.2*100` = 94,57 %

c,

Veszteség = Elméleti % - Termelési % = 100-94,57 = 5,43 %

d,

A reakcióhoz szükséges 0,092 mol `Na_2CO_3*10H_2O`, ami `0.092*286` = 26,28 g

e,

`M_(CaCl_2*6H_2O)` = 219 `g/(mol)`

0,092 mol `CaCl_2*6H_2O` az `0.092*219` = 20,12 g
0