Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályos réz-szulfátos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
461
25,00 gramm kristályos CuSO4-ot 200 °C-ra hevítve tömege 36,00%-kal csökkent, mert elvesztette kristályvizét. Ha a maradékot 1000 °C-on izzítjuk, tömege felére csökken.
a) Hány mól kristályvizet tartalmazott a CuSO4 egy mólja?
b) Mi keletkezett 1000 °C-on izzításkor?
c) Írjuk le a változások reakcióegyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
200 °C-on a kristályos réz(II)-szulfát elveszíti a kristályvizét és vízmentes réz(II)-szulfát lesz belőle. Ha 1000 °C-ra hevítjük, réz(II)-oxid lesz belőle.

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*xH_2O)` = `159+18x` `g/(mol)`

Igazából mindegy, hogy hány grammból indultunk ki, ha a tömegcsökkenés százalékosan van megadva.

159,5+18x g kristályos réz(II)-szulfátban van 159,5 g vízmentes réz(II)-szulfát, ugyanakkor

100 g kristályban van 100-36=64 g

Felírjuk az aránypárt:

`(159.5+18x)/100=159.5/64`

Ezt megoldva x-re:

`x=(((159.5*100)/64)-159.5)/18` = 5

A kristályvizes réz(II)-szulfát tehát 5 mol vízzel kristályosodik.

b, 1000 °C-on bomlik, réz(II)-oxid, kén-dioxid és oxigén keletkezik.

`CuSO_4*5H_2O` `overset(Delta, 200 °C)(rightarrow)` `CuSO_4` + 5 `H_2O`

`CuSO_4` `overset("1000 °C")(rightarrow)` `CuO` + `SO_2` + `1/2` `O_2`

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuO)` = 79,5 `g/(mol)` ; az tényleg kb a fele.
0