Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Réz-szulfát oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
448
Fémrezet oldottunk kénsavoldatban. A keletkező oldat teljes egészében kikristályosodik CuSO4·5H2O alakban.
a) Írjuk fel az oldás reakcióegyenletét!
b) Hány dm3 standard állapotú gáz távozott el az oldatból 0,1 mol vegyület keletkezésekor?
c) Hány gramm kénsav kell 1 mol réz feloldásához?
d) Hány tömegszázalékos koncentrációjú volt a reakcióhoz felhasznált kénsavoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`Cu` + 2 `H_2SO_4` + 3 `H_2O` `rightarrow` `CuSO_4*5H_2O` + `SO_2`

b,

0,1 mol kristályos réz(II)-szulfát keletkezésekor keletkezik még szintén 0,1 mol `SO_2`, ami standardállapotban `0.1*24.5` = 2,45 `dm^3`

c,

1 mol réz feloldásához szükséges a reakcióegyenlet alapján 2 mol kénsav, ami `2*98` = 196 g.

d,

Szükség volt tehát `2*98` = 196 g kénsavra és `3*18` = 54 g vízre. Ez összesen 196+54 = 250 g oldat.

250 g oldatban van 196 g kénsav

100 g oldatban van `100/250*196` = 78,4 tömeg%-os volt a kénsavoldat.
0