Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika (elektronika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
421
Mára ez az utolsó lassan megvan mind a 20 nyárra kapott feladatom nektek hála.

Egy 2 μF-os kondenzátort 300 V-ra, egy 4 μF-os kondenzátort pedig 400 V-ra töltünk fel. Mekkora lesz a közös feszültség, ha az áramforrásról való lekapcsolás után a két kondenzátort azonos polaritással összekapcsoljuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az kondenzátoroknak `Q = C*U` töltésük lesz a feltöltés által, vagyis:
`Q_1 = C_1*U_1 = 2*300 = 600\ mu C`
`Q_2 = C_2*U_2 = 4*400 = 1600\ mu C`

Mikor összekapcsoljuk őket `Q_e = Q_1+Q_2` töltés lesz a rendszerben és `C_e = C_1+C_2` lesz a kondenzátorok párhuzamos eredő kapacitása.
`Q_e = 600+1600 = 2200\ mu C`
`C_e = 2+4 = 6\ mu F`

Vagyis a rajtuk eső feszültség:
`U_e = Q_e/C_e = 2200/6 = "366," bar(6)\ V`
0