Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika (elektronika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
357
Egy 120 literes forróvíztároló 1,6 kW teljesítményű fűtőtesttel rendelkezik. Öt óra alatt hány °C-ra melegíti fel a 18 °C-os vizet, ha a melegítés hatásfoka 90%.
Kiindulási adatok:
P = 1,6 kW
m = 120 kg
t = 5 h
ϑ0 = 18 °C
η = 0,9
c = 4,182 kWs/kg * °C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az 1600 W teljesítményű forróvíztároló 5 óra alatt `1600*5*3600` = `2.88*10^7` J energiát közöl, ha 90 % a hatásfoka, akkor ennek a 90%-át, vagyis `28.8*0.9` = 25,92 MJ.

A víz is ennyit vesz fel

Q = `c_v*m*DeltaT` = `4182*120*DeltaT` = `25.92*10^6`

`DeltaT` = `(25.92*10^6)/(4182*120)` = 51,65 °C

Ha 18 fokról indultunk, akkor `18+51.65` = 69,65 °C-ra melegíti fel a vizet a forróvíztároló.
0