Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika (elektronika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
456
Mekkora kapacitása van annak a kondenzátornak, amelyet egymástól 1 mm távolságra lévő 2 db 15x15 cm-es aluminium lemez alkot? Mennyi lesz a kapacitás értéke, ha a lemezek távolságát a felére csökkentjük? εr = 1 A = 15 cm * 15 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A = `15*15` = 225 `cm^2` = `2.25*10^(-2)` `m^2`

d = 1 mm = `10^(-3)` m

`epsilon_0` = `8.85*10^(-12)` `(As)/(Vm)`

C = `epsilon_0*epsilon_r*A/d` = `8.85*10^(-12)*1*(2.25*10^(-2))/(10^(-3))` = `1.99*10^(-10)` F = 0,199 nF (199 pF)

A képletből látjuk, hogy ha a távolság a felére csökken, mivel a távolsággal fordítottan arányos a kapacitás, így a kétszeresére nő.

`C_2` = `2*0.199` = 0,398 nF (vagy 398 pF)
0