Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bázisos réz-karbonát 3.

Főoldal » Középiskola » Kémia
402
15,00 g CuCO3.Cu(OH)2-ot kell előállítani.
a) Hány gramm CuSO4.5H2O kell ehhez, ha az előállítás során 5% veszteség van?
b) Hány gramm NaHCO3 kell az előállításhoz, ha a reagenst 10% fölöslegben alkalmazzuk?
c) Hány gramm CuCl2-ból lehetne a bázisos réz(II)-karbonátot előállítani?
d) Hány gramm CO2-gáz keletkezik az előállítás során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

`M_(NaHCO_3)` = 84 `g/(mol)`

`M_(Cu(OH)_2*CuCO_3)` = 221,1`g/(mol)`

2 `CuSO_4*5H_2O` + 4 `NaHCO_3` = `color(green)(ul(Cu(OH)_2*CuCO_3))` + 2 `Na_2SO_4` + 3 `CO_2` + 11 `H_2O`

a,

15 g bázisos réz(II)-karbonát az `15/221.1` = 0,0678 mol. A reakcióegyenlet szerint ez előállítható kétszerannyi, vagyis `0.0678*2` = 0,1356 mol kristályos réz(II)-szulfátból, ami pedig `0.1356*249.5` = 33,85 g. Ez felel meg a 100 %-nak, a veszteség ezen felüli mennyiség.

A 105 % tehát megfelel `1.05*33.85` = 35,54 g kristályos réz(II)-szulfátból indultunk ki.

b,

0,0678 mol anyag előállításához szükséges négyszerannyi, azaz `0.0678*4` = 0,2714 mol `NaHCO_3`, ami `0.2714*84` = 22,8 g

Ehhez hozzájön még a 10 % felesleg, tehát összesen felhasználtunk `1.1*22.8` = 25,07 g `NaHCO_3`-ot.

c,

2 `CuCl_2` `rightarrow` `ul(color(green)(Cu(OH)_2*CuCO_3))`

`M_(CuCl_2)` = 134,5 `g/(mol)`

0,0678 mol bázisos réz(II)-karbonátot kétszerannyi, azaz `0.0678*2` = 0,1356 mol réz(II)-kloridból tudunk előállítani, ami `0.1356*134.5` = 18,25 g.

d,

0,0678 mol bázisos réz(II)-karbonát előállításakor keletkezik háromszor annyi, azaz `0.0678*3` = 0,2035 mol `CO_2`, aminek a tömege `0.2035*44` = 8,96 g.
1