Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bázisos réz-karbonát 2.

Főoldal » Középiskola » Kémia
628
12,50 g CuSO4.5H2O-hoz 8,50 g NaHCO3-ot használtunk fel a CuCO3.Cu(OH)2 előállításakor.
a) Írjuk fel a lejátszódó reakció egyenletét!
b) Hány gramm CuCO3.Cu(OH)2 állítható elő elméletileg?
c) Hány gramm NaHCO3 kell elméletileg a reakcióhoz?
d) Hány százalék NaHCO3-felesleget alkalmaztunk az előállítás során?
e) Hány cm3 standardállapotú CO2-gáz keletkezett?
f) Hány százalékkal csökken az 200 g oldat tömege a reakció során?
g) Hány gramm fémrézből állítható elő a kiindulási réz(II)-szulfát, ha a termelés 85%-osan valósítható meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

`M_(NaHCO_3)` = 84 `g/(mol)`

`M_(Cu(OH)_2*CuCO_3)` = 221,1`g/(mol)`

a,

2 `CuSO_4*5H_2O` + 4 `NaHCO_3` = `color(green)(ul(Cu(OH)_2*CuCO_3))` + 2 `Na_2SO_4` + 3 `CO_2` + 11 `H_2O`

b,

12,5 g kristályos réz(II)-szulfát az `12.5/249.5` = 0,05 mol

8,5 g `NaHCO_3` pedig `8.5/84` = 0,1 mol

keletkezik a reakcióegyenlet alapján `0.05/2` = 0,025 mol bázisos réz(II)-karbonát, ami `0.025*221.1` = 5,54 g.

c,

Ha nagyon pontosan akarjuk számolni a szükséges `NaHCO_3` mennyiségét, akkor `12.5/249.5*2*84` = 8,417 g szükséges.

d,

8,417 g `NaHCO_3` megfelel 100 %-nak

8,5 g `NaHCO_3` mefelel `8.5/8.417*100` = 100,99 %-nak.

A felesleg tehát 100,99-100 = 0,99 %.

e,

0,05 mol kristályos réz(II)-szulfátból keletkezik `0.05/2*3` = 0.075 mol `CO_2`, ami standardállapotban `0.075*24.5` = 1,838 `dm^3` = 1838 `cm^3`.

f,

A tömegcsökkenés két részből áll össze:

- `CO_2`-fejlődés: 0,075 mol, ami `0.075*44` = 3,3 g.

- a csapadék kiválása: 5,54 g keletkezett (b, feladat)

Ez összesen 3,3+5,54 = 8,84 g tömegcsökkenés. Ez 200 g oldat esetén `100/200*8.84` = 4,42 % tömegcsökkenés.

g,

`A_(Cu)` = 63,5 `g/(mol)`

0,05 mol réz az `0.05*63.5` = 3,175 g Ez az elméleti szükséglet. Ez a mennyiség felel meg a 85 %-nak.

100 %-nak pedig megfelel `100/85*3.175` = 3,74 g rézből indulunk ki.
1