Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bázisos réz-karbonát

Főoldal » Középiskola » Kémia
366
25,0 g CuSO4.5H2O-hoz 17,0 g NaHCO3-ot használtunk fel a CuCO3.Cu(OH)2 előállításakor. Hány grammot csökkent az oldat
tömege a reakció lejátszódásakor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `CuSO_4*5H_2O` + 4 `NaHCO_3` = `color(green)(ul(Cu(OH)_2*CuCO_3))` + 2 `Na_2SO_4` + 3 `CO_2` + 11 `H_2O`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

`M_(NaHCO_3)` = 84 `g/(mol)`

`M_(Cu(OH)_2*CuCO_3)` = 221,1`g/(mol)`

25 g kristályos réz(II)-szulfát az `25/249.5` = 0,1 mol

17 g `NaHCO_3` pedig `17/84` = 0,2 mol

Amint látjuk, a sztöchiometriai arányok is megfelelőek; keletkezik tehát 0,05 mol bázisos réz(II)-karbonát, ami `0.05*221.1` = 11,2 g

Ugyanakkor keletkezik a reakcióegyenlet alapján `0.1/2*3` = 0,15 mol `CO_2`, ami pedig `0.15*44` = 6,6 g.

Az oldat tömege tehát 11,2+6,6 = 17,8 g-mal csökkent. Valójában a csapadék nem távozik el, de effektíve nem marad oldatban (a lötty alján lesz, amit dekantálással, szűréssel el tudunk távolítani, gondolom ez egy preparatív feladat) . Ha a teljes rendszer tömegcsökkenését vizsgáljuk, mivel a rendszer nyitott, akkor csak a szén-dioxid gáz távozik el.
1