Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
380
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez azt kell tudni, hogy a négyszögek belső szögeinek összege `360°`. Az arányokkal pedig úgy kell számolni, hogy az adott arányszámot kell elosztani az arányszámok összegével ahhoz, hogy megkapjuk hány százaléknak felel meg az adott arányszám és ezáltal mekkora része lesz az adott szög `360°`-nak. Legyen a négy szög mondjuk `alpha, beta, gamma, delta`. Így tehát:
`alpha\ :\ beta\ :\ gamma\ :\ delta = 4\ :\ 5\ :\ 6\ :\ 9`

`alpha = 4/(4+5+6+9)*360° = 1/6*360° = 60°`

`beta = 5/24*360° = 75°`

`gamma = 6/24*360° = 1/4*360° = 90°`

`delta = 9/24*360° = 3/8*360° = 135°`

Ell.:
`alpha+beta+gamma+delta = 60+75+90+135 = 150+210 = 360°`
Módosítva: 3 éve
1