Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ólomvegyületek reakciói

Főoldal » Középiskola » Kémia
347
10,00 g Pb(NO3)2-ból 9,20 g ólomsárgát állítottunk elő.
a) Hány gramm PbCrO4 keletkezik elméletileg?
b) Hány százalékos volt a kitermelés?
c) Hány gramm 10,0 tömegszázalékos K2CrO4 koncentrációjú kell a csapadék leválasztásához, ha a lecsapószert 5,0% fölöslegben alkalmazzuk?
d) Hány gramm PbSO4-tal helyettesíthető a kiindulási anyagmennyiség?
e) Hány gramm PbCrO4·PbO keletkezhet az Pb(NO3)2-ból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Pb(NO_3)_2` + `K_2CrO_4` `rightarrow` `color(orange)(ul(PbCrO_4))` + 2 `KNO_3`

`M_(Pb(NO_3)_2` = 331,2 `g/(mol)`

`M_(K_2CrO_4)` = 194,2 `g/(mol)`

`M_(PbCrO_4)` = 323,2 `g/(mol)`

a,

10 g ólom-nitrát az `10/331.2` = 0,03 mol, ebből keletkezik ugyanennyi mol ólom-kromát, ami `0.03*323.2` = 9,76 g.

b,

9,76 g ólom-kromát megfelel 100 %-nak

9,2 g ólom-kromát megfelel `9.2/9.76*100` = 94,28 %-nak.

c,

0,03 mol kálium-kromát az `0.03*194.2` = 5,86 g

100 g oldatban van 10 g kálium-kromát

Mennyi oldatban van 5,86 g kálium-kromát?

x = `5.86/10*100` = 58,6 g

Ehhez hozzájön még a felesleg.

100 %-nak felel meg az 58,6 g.

105 %-nak megfelel `105/100*58.6` = 61,53 g `K_2CrO_4`-oldatot használtunk fel.

d,

`PbSO_4` + `K_2CrO_4` = `color(orange)(ul(PbCrO_4))` + `K_2SO_4`

`M_(PbSO_4)` = 303,3 `g/(mol)`

0,03 mol ólom-szulfát az `0.03*303.3` = 9,16 g ólom-szulfát szükséges a reakcióhoz.

e,

2 `Pb(NO_3)_2` `rightarrow` `PbCrO_4*PbO`

`M_(PbCrO_4*PbO)` = 546,4 `g/(mol)`

0,03 mol ólom-nitrátból keletkezik feleannyi, vagyis 0,15 mol `PbCrO_4*PbO`, ami `0.15*546.4` = 8,25 g.
1