Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ólom, reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
376
12,25 g fémólomból először Pb(NO3)2-ot, majd ebből PbCrO4-ot állítunk elő.
a) Írjuk fel a lejátszódó reakciók egyenletét!
b) Hány gramm Pb(NO3)2 keletkezik, ha az előállítás csak 80%-os hatásfokkal végezhető?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`Pb` + 4 `HNO_3` `rightarrow` `Pb(NO_3)_2` + 2 `NO_2` + 2 `H_2O`

vagy

3 `Pb` + 8 `HNO_3` `rightarrow` 3 `Pb(NO_3)_2` + 2 `NO` + 4 `H_2O`

A salétromsav töménységétől függően.

`Pb(NO_3)_2` + `K_2CrO_4` `rightarrow` `ul(PbCrO_4)` + 2 `KNO_3`


b,

`A_(Pb)` = 207,2 `g/(mol)`

`M_(Pb(NO_3)_2` = 331,2 `g/(mol)`

12,25 g ólom az `12.25/207.2` = 0,059 mol, keletkezik ugyanennyi mol ólom-nitrát, ami `0.059*331.2` = 19,58 g

Ha 100 %-os a kitermelés, akkor keletkezik 19,58 g ólom-nitrát,

ha 80 %-os a kitermelés, akkor keletkezik `80/100*19.58` = 15,66 g ólom-nitrát.
0