Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
426
10,0 g vasporból FeSO4.7 H2O-ot állítunk elő.
a) Hány cm3 98,0 tömegszázalékos, 1,84 g/cm3 sűrűségű kénsavoldat kell a vaspor oldásához, ha a folyamathoz 2% savfölösléget alkalmazunk?
b) Hány gramm FeSO4.7 H2O keletkezik elméletileg?
c) Hány gramm víz oldja fel az elméletileg keletkezett FeSO4-ot 40 °C-on, ha ezen a hőmérsékleten 100 g víz 40,2 g vízmentes vas(II)-szulfátot old?
d) Hány gramm FeSO4 marad oldatban, ha azt 20 °C-ra hűtjük le?
Ezen a hőmérsékleten 100 g víz 26,5 g vízmentes vas(II)-szulfátot old.
e) Hány cm3 standardállapotú hidrogéngáz fejlődik az oldás során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Fe)` = 56 `g/(mol)`

`M_(FeSO_4)` = 151,9 `g/(mol)`

`M_(FeSO_4*7H_2O)` = 278 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`Fe` + `H_2SO_4` = `FeSO_4` + `H_2`

a,

10 g vas az `10/56` = 0,1786 mol. Ehhez szükséges ugyanennyi mol kénsav, ami `0.1786*98` = 17,5 g.

A kénsavoldat 98 %-os, ami azt jelenti, hogy

100 g oldatban van 98 g kénsav

Mennyi oldatban van 17,5 g kénsav?

m = `17.5/98*100` = 17,857 g a kénsavoldat tömege.

A kénsavoldat térfogata:

`V_("oldat")` = `m/rho` = `17.857/1.84` = 9,7 `cm^3` a szükséges kénsavoldat térfogata. Ehhez még hozzájön a 2 % felesleg, ez a mennyiség 100 %, akkor

a 102 % megfelel `102/100*9.7` = 9,89 `cm^3`-nek.

b,

56 g vasból keletkezik 278 g kristályos vas(II)-szulfát

10 g vasból keletkezik `10/56*278` = 49,64 g kristályos vas(II)-szulfát.

c,

100 g vízben feloldódik 40,2 g vas(II)-szulfát

Mennyi vízben oldódik fel `10/56*151.9` = 27,125 g vas(II)-szulfát?

x = `27.125/40.2*100` = 67,48 g vízben oldódik fel.

d,

Az oldat tömege tehát 27,125 g vas(II)-szulfát és 67,48 g víz, ez összesen 94,6 g oldat.

Lehűtjük, kiválik a vas(II)-szulfát, kristályos formában.

Az oldott anyag tömege csökken (legyen ez y g vas(II)-szulfát). Az oldat tömege is csökken, de nem ugyanennyivel, hanem a vízmentes vas(II)-szulfát mennyiségének megfelelő kristályvizes vas(II)-szulfáttal.

`94.6-278/151.9*y` g oldatban lesz `27.125-y` g vas(II)-szulfát

ugyanakkor (az oldhatóságot tekintve)

126,5 g oldatban van 26,5 g vas(II)-szulfát

`126.5/(94.6-278/151.9*y)=26.5/(27.125-y)`

Ezt az egyenletet megoldva

y = 11,85 g

Marad az oldatban tehát 27,125-11,85 = 15,275 g vas(II)-szulfát.

e,

`10/56` mol vasból keletkezik ugyanennyi mol, vagyis `10/56` mol hidrogéngáz, ami standard körülmények között

`10/56*24.5` = 4,375 `dm^3` hidrogéngáz fejlődik, ami 4375 `cm^3`.

Ha eltérés van, akkor azért, mert a vas moláris tömegénél 55,8 vagy 55,9 lehet.
2