Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi hő szabadul fel 0,500 kg etán tökéletes égése során? A számításhoz az alábbi energiák haszálhatók:

Főoldal » Középiskola » Kémia
834
Δ(dissz) (O₂) = 500 kJ/mol
E(C - H) = 337 kJ/mol
E(C = O) = 725 kJ/mol
E(O - H) = 463 kJ/mol
E(C - C) = 344 kJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
-1

Akkor nekiállunk. Reakcióegyenlet:

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`M_(C_2H_6)` = 30 `g/(mol)`

Ennek a folyamatnak a reakcióhőjére lesz szükségünk. A reakcióhőt most nem a képződéshőkből, hanem a kötési energiákból számoljuk. Akkor kirészletezzük, hogy hol milyen kötések vannak.

- Az etánban van 1 db C-C kötés és 6 db C-H kötés.

- Az oxigén disszociációs energiáját írja, tehát azt számolhatjuk azzal az értékkel.

- A `CO_2`-ben van 2 db C=O kötés.

- A vízben pedig 2 db O-H-kötés.

Mindezek 1 molra vonatkoznak. Ahány mol szerepel az egyenletben, annyiszor kell venni az értékeket.

A reakcióegyenlet alapján tehát:

`Delta_r H` = `(3*2*E_(H-O)+2*2*E_(C=O))-(3.5*Delta(dissz.O_2)+(6*E_(C-H)+1*E_(C-C)))` =

= `6*463+4*725-(3.5*500+6*337+344)` = 112 `(kJ)/(mol)`

1 mol (30 g) etán elégetésekor felszabadul 1562 kJ hő. (Egyébként az irodalmi adat 1560 `(kJ)/(mol)` ).

500 g etán elégetésekor felszabadul `500/30*1562` = 26033 kJ hő szabadul fel.
2