Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
360
lg(x-1)


log3 x +2

valaki segítene hogy elmagyarázza hogy hogy kell ezeket a függvényeket ábrázolni és jellemezni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ahogy az eddigieket, függvénytranszformációk:

`y=lg x` alapfüggvény

`y=lg(x-1)` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba 1 egységgel (jobbra).

Ábra

Másik:

`y=log_3 x` alapfüggvény

`y=log_3x +2` eltolás az y tengely mentén pozitív irányba 2 egységgel (felfelé).

Ábra 2

Jellemzés:

Ért.tart: `x in R`, `x in ]1,oo[`

Értékkészlet: `f(x) in RR`

Az értelmezési tartományon szigorúan monoton növekvő.

Zérushely: `lg(x-1)=0` `rightarrow` `x-1` = 1 ; x = 2

Folytonos

Korlát nincs

Paritás, periodicitás nincs.

`g(x)=log_3 x +2`

Ért.tart: `x in R`, `x in ]0,oo[`

Értékkészlet: `g(x) in RR`

Az értelmezési tartományon szigorúan monoton növekvő.

Zérushely: `log_3x+2=0` `rightarrow` `log_3 x=-2` ; `x=3^(-2)` = `1/9`

Folytonos

Korlát nincs

Paritás, periodicitás nincs.
1

köszönöm szépen, bocsánat hogy ilyen sokat kérdezek csak egyedül tanulom ezt az anyagrészt és közvetlen közelemben senki nincs aki eltudná magyarázni
0