Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok segítséget kérek köszönöm szépen.

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom szepen
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`10.`
Egyik bankba helyezett lej: `x`
Másik bankba helyezett lej: `5500-x`

`1.028x+1.032(5500-x)=5500+166`
`1.028x+5676-1.032x=5666`
`-0.004x+5676=5666` `//-5676`
`-0.004x=-10` `//*(-1)`
`0.004x=10` `//÷0.004`
`x=2500`

`5500-2500=3000`

Ellenőrzés:
`1.028*2500+1.032*3000=2570+3096=5666`

Az egyik bankba `2500`, a másikba `3000` lejt helyezett.

`11.`

`{((x+y)/2=27),((x+z)/2=23),(x+y+z=79):}`

Ezt az egyenletrendszert úgy lehet megoldani, hogy az `x`-ből kifejezzük a másik két ismeretlent.
`(x+y)/2=27` `//*2`
`x+y=54`
`y=54-x`

`(x+z)/2=23` `//*2`
`x+z=46`
`z=46-x`

És ezt visszahelyettesítjük a harmadik egyenletbe:
`x+(54-x)+(46-x)=79`
`x+54-x+46-x=79`
`100-x=79` `//-100`
`-x=-21` `//*(-1)`
`x=21`

`y=54-21=33`
`z=46-21=25`

Ellenőrzés:
`(21+33)/2=27`
`27=27`

`(21+25)/2=23`
`23=23`

`21+33+25=79`
`79=79`

Ez a három szám a `21`, `33` és a `25`.
Módosítva: 3 éve
0