Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Híg sósavat meszes vízbe öntünk. Írja fel a folyamat termokémiai egyenletét!

Főoldal » Középiskola » Kémia
797
A fenti feladatban szeretném a segítségeteket kérni.

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ca(OH)_2(aq)` + 2 `HCl(aq)` = `CaCl_2(aq)` + 2 `H_2O(f)` `Delta_r H` = -57,46 `(kJ)/(mol)`

Mivel ez egy oldatban lejátszódó közömbösítési folyamat, lehet írni így is:

`H^+`(aq) + `OH^-`(aq) = `H_2O`(f) `Delta_r H` = -57,46 `(kJ)/(mol)`

Ez a közömbösítési hő, egy sav-bázis folyamatnál ennyi hő szabadul fel, amikor a víz ionjaiból a víz keletkezik (vannak kisebb eltérések, ez az érték erős sav és erős bázis esetén van; ha valamelyik gyenge, akkor kicsit (1-2 kJ/mol-lal) kevesebb).

A termokémiai egyenletben tehát fel kell tüntetni a reagáló és keletkező anyagokat, jelölni az állapotukat (szilárd, hidratált, folyadék, gáz, stb) és a reakcióhőt.
0