Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szilárd-nátrium hidroxidot oldunk fel sósavban. Számítsuk ki a reakcióhőt!

Főoldal » Középiskola » Kémia
507
A fent említett feladatban szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakcióhő: Keletkezett anyagok képződéshője - kiindulási anyagok képződéshője.

Tehát szükségünk van az anyagok képződéshőjére, ami táblázatból tudunk kilesni.

`HCl(aq)` + `NaOH(sz)` = `NaCl(aq)` + `H_2O(f)`

`Delta H_f(HCl(aq))` = -167,2 `(kJ)/(mol)`

`Delta H_f(NaOH(sz)` = -426,8 `(kJ)/(mol)`

`Delta H_f(NaCl(aq))` = -409 `(kJ)/(mol)` (ilyen adatot nem találtam, de a NaCl oldáshőjét ( +4 `(kJ)/(mol)` ) is belekalkuláltam. )

`Delta H_f(H_2O(f))` = -286 `(kJ)/(mol)`

`Delta_r H=(Delta H_f(NaCl(aq))+Delta H_f(H_2O(f)))-(Delta H_f(HCl(aq))+Delta H_f(NaOH(sz)))` = `((-409)+(-286))-((-167.2+(-426.8))` = -101 `(kJ)/(mol)`

A folyamat erősen exoterm, egy közömbösítési hővel összehasonlítva (~ 57,5 `(kJ)/(mol)` ) mégtöbb hő szabadul fel, ugyanis figyelembe kell vennünk, hogy a NaOH szilárd halmazállapotú, a különbség tehát a NaOH oldáshője.
0