Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsen valaki légyszíves

Főoldal » Középiskola » Matematika
447
Egy ország államadóssága hozzávetőleg 1000 milliárd SEK (ez nagyjából Svédország adósságának felel meg) az 1. év végén. Tegyük fel, hogy a 2. év elsődleges költségvetési egyenlege -130 milliárd SEK. Tételezzük fel továbbá, hogy az államadósság kamatkiadása az adósság 5%-a. a) Mennyi a központi államadósság kamata a 2. évben milliárd SEK-ben? b) Mekkora az államadósság a 2. év végén? c) Mekkora legyen a teljes költségvetési egyenleg a 2. évben, hogy legalább az idei kamatfizetést fedezze? d) Ha a 2. évben az elsődleges többlet +100 milliárd, és a kamatfizetés utáni összes többletet az államadósság csökkentésére fordítjuk, mekkora az adósság a 3. év elején?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Megeszem a kalapom, ha ez tényleg tisztán matek feladat.
0

Ha 1000 milliárd SEK az államadósság az első év végén a 2. év eleji költségvetés -130 milliárd akkor az is adósságként jelenik meg. Így a 2. év elejji államadósság 1130 milliárd SEK

a.) 1130 * 0,05 = 56,5 milliárd SEK
b.) 1130 + 56,5 = 1186,5 milliárd
c.) A teljes költségvetési egyenleg a 2. évben legalább 186,5 millárd SEK kell legyen. Amivel fedezi a kamat költséget és a költsévetési hiányt. Csak a kamatra 56,5 millárd SEK szükséges.
d.) Szerintem az 3. évi többletre vonatkozik nem a 2. évire hiszen a 2. évben -130 milliárd hiány volt.
Ha a 2. év végén 1186,5 millárd volt az államadósság de a 3. évben +100 millárd többlet keletkezik akkor az államadósság:
1186.5 * 0,05 = 59,325 milliárd a kamat.
1186,5 + 59,325 = 1245,825 milliárd SEK mely a 3. évi kamattal növelt államadósság.
A 100 milliárdos többlettel csökkentve 1245,825 - 100 = 1145,825 milliárd SEK a 3. év végi államadósság.

Szerintem.
Módosítva: 3 éve
2