Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

L'Hospital

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
723
Hogy kell kiszámolni lim x tart végtelen (((1-1/x)^x)-1/e)*x
Tudom, hogy L'Hospital szabállyal, de mégis hogy!?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
deriválás, határérték, polinom, osztás, végtelen, hányados, lim, é, differenciál, l'hospital
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ezt írtad, ha jól értettem:
`lim_(x→∞) ((1-1/x)^x-1/e)*x`

Jó szívatós feladat...

`(1-1/x)^x` határértéke `1/e`, ezért ez 0·∞ jellegű szorzat. Alakítsuk át 0/0-ra::
`lim_(x→∞) ((1-1/x)^x-1/e)/(1/x)`
Most már lehet L'Hospitálni:
A nevező deriváltja `-1/x^2`
A számláló deriváltja bonyolultabb. Az `1/e` persze kiesik, de az exponenciális fv-hez trükk kell:
`d/(dx) (1-1/x)^x = d/(dx) e^(ln (1-1/x)^x) = d/(dx) e^(x·ln (1-1/x))`
Ezt meg már sokszorosan összetett függvényként lehet deriválni:
`=e^(x·ln (1-1/x)) · d/(dx)(x·ln (1-1/x))`
`=e^(x·ln (1-1/x)) · (1·ln (1-1/x) + x·d/(dx)ln (1-1/x))`
`=e^(x·ln (1-1/x)) · (ln (1-1/x) + x·1/(1-1/x)·d/(dx)(1-1/x))`
`=e^(x·ln (1-1/x)) · (ln (1-1/x) + x·1/(1-1/x)·1/x^2)`
`=e^(x·ln (1-1/x)) · (ln (1-1/x) + 1/(x-1))`
Kész is van. Kicsit szebb, ha a kezdő exponenciálisat visszaalakítjuk:
`=(1-1/x)^x · (ln (1-1/x) + 1/(x-1))`

A L'Hospital teljes törtje ez:
`lim_(x→∞) (1-1/x)^x · (ln (1-1/x) + 1/(x-1))/(-1/x^2)`

Az első exponenciális rész határértéke `1/e`, a második tört viszont még mindig `0/0` alakú:
`= -1/e · lim_(x→∞) (ln (1-1/x) + 1/(x-1))/(1/x^2)`

Azt L'Hospitaljuk újra:
A nevező deriváltja `-2/x^3`
A számlálóé:
`d/(dx)(ln (1-1/x) + 1/(x-1)) = 1/(1-1/x)·1/x^2 - 1/(x-1)^2`
A teljes tört:
`(1/(1-1/x)·1/x^2 - 1/(x-1)^2)/(-2/x^3) = 1/2·(x^3/(x-1)^2 - x/(1-1/x))`
`= 1/2·(x^3/(x-1)^2 - x^2/(x-1))= 1/2·((x^3 - x^2(x-1))/(x-1)^2)`
`=1/2·x^2/(x-1)^2`
Ennek pedig `1/2` a határértéke.

Kész vagyunk, `-1/(2e)` a teljes határérték.
0