Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika (Másodfokú függvények)

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
Valaki megmondaná hogy a -9 hogy jon ki végén,a tobbir ertem csak ezt nem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`f(x) = x^2-12x+27`

Mivel `(a-b)^2 = a^2-2ab+b^2`, ezért ahhoz, hogy a fenti kifejezést teljes négyzetté alakítsuk, ahhoz `-12x`-nek `-2ab`-nak kell lennie, de mivel `a = x`, ezért `-12x` csak úgy jöhet ki, ha `b = -6`. Ekkor `b^2`-nek `+36`-nak kell lennie, ezért az egyenletet kibővítjük `+36-36`-tal!
`x^2-12x+36-36+27`

Ebből `x^2-12x+36 = (x-6)^2`, tehát
`f(x) = x^2-12x+27 = (x-6)^2-36+27 = (x-6)^2-9`
Módosítva: 4 éve
1