Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta

Főoldal » Középiskola » Matematika
603
Határozza meg az origó középpontú egységsugarú kör és a +120◦-os irányszögű origó kezdőpontú félegyenes metszéspontjának az x koordinátáját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#koordinata
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az origó középpontú egységkör egyenlete:
`y^2+x^2 = 1`

A `120°`-os irányszögű egyenes iránytangense, más néven meredeksége pedig:
`m = "tg"(120°) = -sqrt 3`

Ebből az origón áthaladó egyenes egyenlete:
`y = -sqrt 3 x`

A kettőt összekapcsolva, egyenletrendszerként kell megoldani a metszéspontokhoz:
`{(y^2+x^2 = 1), (y = -sqrt 3 x):}`

`(-sqrt 3 x)^2+x^2 = 1`
`3x^2+x^2 = 1`
`4x^2 = 1`
`x_(1,2) = +-1/2`
`y_(1,2) = ∓sqrt(3)/2`

Vagyis a két metszéspont koordinátája:
`P_1(1/2; -sqrt(3)/2) ``", "`` P_2(-1/2; sqrt(3)/2)`
Módosítva: 3 éve
0