Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék

Főoldal » Középiskola » Matematika
443
Fényszűrő lemezeket raknak egymás mögé. Az első elnyeli a ráeső fényenergia 20%-át, a második a ráeső fényenergia 30% -át, a harmadik a ráeső energia 50%-át. A három lemez együttesen az eredeti fénysugár energiájának hány százalékát nyeli el?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#szazalek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első lemez után a fény `80%`-a jut tovább. A második ennek a `30%`-át megszűri, vagyis a `80%`-nak a `70%`-a jut tovább. Az utolsó, harmadik lemez pedig ennek megszűri az `50%`-át, vagyis a `80%`-nak a `70%`-ának az `50%`-a jut tovább, vagyis
`"0,8"*"0,7"*"0,5" = "0,28" = 28%`

Azaz a három lemez összesen a fény `100%-28% = 72%`-át nyeli el!

Máshogyan:
Az első lemez `20%`-ot nyel el, a második `80%`-nak a `30%`-át, a harmadik pedig a `80%`-nak a `70%`-ának az `50%`-át, vagyis:
`"0,2"+"0,8"*"0,3"+"0,8"*"0,7"*"0,5" = "0,72" = 72%`
Módosítva: 3 éve
2