Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
507
Hány tömegszázalékos koncentrációjú az a timsóoldat, amelyet lehűtve az egész oldat kiválik KAl(SO4)2·12 H2O-ként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldhatóság, timsó, kristály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(KAl(SO_4)_2` = 258,2 `g/(mol)`

`M_(KAl(SO_4)_2*12H_2O)` = 474,3 `g/(mol)`

Nem kell megijedni, a két moláris tömeg viszonyából meglesz a válasz.

474,3 g "oldatban" van 258,2 timsó (az elején oldat, a végén kristályvizes só)

100 g oldatban van `100/474.3*258.2` = 54,44 g timsó.

A kiindulási oldat 54,44 tömeg%-os.
0