Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

átlagsebesség

Főoldal » Középiskola » Matematika
380
Egy autó 65 percig 80km/h-val, 25 percig 70km/h val haladt.mi volt az átlagsebessége?



Tudom, ha valaki tanulta viszonylag egyszerű feladat, csak a füzetem elég csúnyán vezettem (igyekszem rá figyelni mostmár) és így nem igazán tudom visszakeresni hogy megkapjam a kezdő löketet amivel megtudom oldani. előre is köszönöm ha valaki segít megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`t_1` = 65 perc = `65/60` óra

`v_1` = 80 `(km)/h`

`t_2` = 25 perc = `25/60` óra

`v_2` = 70 `(km)/h`

`v_("átlag")` = `s_ö/t_ö` = `(s_1+s_2)/(t_1+t_2)` = `(v_1*t_1+v_2*t_2)/(t_1+t_2)` = `(80*65/60+70*25/60)/((65+25)/60)` = `(80*65+70*25)/(65+25)` = `77.dot(2)` `(km)/h`
2

Egy valamit szeretnék még hozzátenni. Ne ess bele abba a hibába, hogy úgy számolsz álagsebességet, hogy a kettő vagy több sebességnek számolod ki a számtani közepét!

Tehát:
`cancel(((80*(65)/(60))/((65)/(60))+(70*(25)/(60))/((25)/(60)))/2=75)` `(km)/h`
Ez a rossz megoldás! Hasonló eredmény jön ki, de nem pontos.

Mindig úgy kell számolni, ahogy Kazah csinálta: `(s_("összes"))/(t_("összes")`

Ezt csak azért írtam le, mert gyakori hiba szokott lenni.
Módosítva: 4 éve
0

köszönöm szépen a segítségeket : )
1