Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mit tevedek h nem sikerul?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
425
Kerlek segits
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Teljesen tökéletesen csináltad! :)

`15y = 2x " /":y`

`15 = (2x)/y " /":2`

`x/y = 15/2 = "7,5"`
Módosítva: 3 éve
3

Vagy úgy is csinálhatod, ami hosszabb, hogy ketté bontod.
3x - 5y = 7
2x - 5y = 4

Kifejezed az egyikben pl az x-et:
2x = 4 + 5y
x = (4 + 5y) / 2

Másikba visszahelyettesíted:
3*((4 + 5y) / 2) - 5y = 7
(12 + 15y / 2) - 5y = 7
(12 + 15y - 10y) / 2 = 7
12 + 5y = 14
5y = 2
y = 2/5

Így az x:
(4 + 5*(2/5)) / 2
(4 + 2) / 2
x = 3

Így az x/y arány 3 / (2/5), ami 3*(5/2) = 15/2 = 7,5
1