Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segits

Főoldal » Általános iskola » Matematika
409
Nem tudom folyatani ,NM tdm h jol kezdetme neki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a+b=20,4`
`a-b=10,4`

Ez egy egyenletrendszer. Vagy úgy oldod meg, hogy összeadod/kivonod egymásból a két egyenletet vagy kifejezed az egyik ismeretlenből a másikat. Mindkettőt megcsinálom:

`1.`
Összeadom az egyenleteket:
`2a=30,8` `//÷2`
`a=15,4`

És most ezt behelyettesítem az egyik egyenletbe, mondjuk a felsőbe:
`15,4+b=20,4` `//-15,4`
`b=5`

`2.`
A második egyenletből kifejezem az `a`-t:
`a-b=10,4` `//+b`
`a=10,4+b`
És most ezt írom be a másik egyenletbe az `a` helyére:
`10,4+b+b=20,4`
`2b+10,4=20,4` `//-10,4`
`2b=10` `//÷2`
`b=5`
És innen már megvan az `a` is:
`a=10,4+5=15,4`

Mint látod, mindkét alkalommal ugyanaz jött ki, de le is ellenőrziem:
`15,4+5=20,4`
`20,4=20,4`

`15,4-5=10,4`
`10,4=10,4`

`M={(15,4; 5)}`
0