Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
435
Egy telített szénhidrogén dihalogén-származéka 74,01 tömeg% halogént tartalmaz. A vegyület molekulája két kiralitás centrummal rendelkezik. Ha a vegyületet NaOH oldatban főzzük és a keletkezett oldatba klórgázt vezetünk a vizes oldat megbarnul. Benzint adva az oldathoz összerázás után a benzines fázis barna színű lesz.
a, Mi volt a halogénezett szénhidrogén összegképlete, konstitúciós képlete és neve?
b, A szerkezeti képletben jelölje csillaggal a kiralitás centrumokat! Hány optikai izomere van a vegyületnek és miért?
c, Melyik olefin halogénezésével állítható elő a telített diklórszármazék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A lúg hozzáadásával a halogéncsoportot lecseréljük hidroxilcsoportra és az oldatban ott lesznek a halogenidionok. Az, hogy a klórgáz leválasztja a halogént elemi állapotban, azt jelenti (a standardpotenciálok alapján), hogy a kérdéses halogén bróm vagy jód. Mivel mindkettő barna színű vízben, viszont benzinben a bróm változatlanul barna, a jód viszont lila. A kérdéses halogén tehát a bróm.

a,

A telített szénhidrogén dibrómszármazékának összegképlete: `C_xH_(2x)Br_2`, moláris tömege `12x+2x+2*80` = `14x+160` `g/(mol)`.

`14x+160` g vegyületben van 160 g bróm, ugyanakkor

100 g vegyületben van `100/(14x+160)*160` = 74,01 g bróm.

Az egyenletet megoldjuk, gyorsított eljárásban:

`x=(100*160/74.01-160)/14` = 4

A vegyület összegképlete tehát `C_4H_8Br_2`.

b,

A szerkezeti képlete: Azt tudjuk, hogy két kiralitáscentrummal rendelkezik, ezért a nem szélső szénatomokhoz kapcsolódnak a brómatomok, továbbá két különbözőhöz. A két kiralitáscentrum négy enantiomert eredményezne, de a mezo-forma tükörképi párja önmaga, így csak három izomer van. Neve: 2,3-dibrómbután. A lehetséges szerkezetek az ábrán.

c, Hát elég érdekesen van a harmadik kérdés feltéve, hogy kapcsolódik-e a feladatohz, mert mint kiderült, dibrómszármazék a keresett vegyület.

Egyébként but-2-én az olefin, amiből elő lehet állítani a dihalogénszármazékot. A but-2-én is lehet cisz vagy transz, illetve kinetikai és termodinamikai kontrollal lehet szabályozni a három sztereoizomer arányát, de ez szerencsére már nem kérdés, hogy hogyan :D
1