Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ábrázolni és elemezni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
475
Cos(x-PI/2)

Sinx+1


1+0.5sin(x-PI/3)


Már nagyon régóta töröm rajta a fejem de sehogy sem tudok rájönni hogy kell. Előre is köszönöm a segítséget ha valaki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

6
Első függvény:
Először is tudjuk hogy a Cosx alapfüggvény y = 1 től indulnak a Sin x fügvényhez képest 90°-al eltolva.
Az ábrán láthatod is.
X - π/2 azt jelenti hogy a függvényt 90° al azaz fél randiánnal ami a fél pínek felel meg eltoljuk így kapunk egy Sinx alapfüggvényt amely 0 ról indul π/2-nél 1; míg π nél 0; 1,5π-nél -1 és így tovább.

Tulajdonképpen a Cosx függvényből egy Sinx függényt csinálunk mert pontosan 90°al késik a Sinx függvény a Cosx függvényhez képest de a fél radiános eltolással ezt kompenzáljuk.
Módosítva: 4 éve
1

Sinx + 1 azt jelenti hogy az alap Sinx függvényt ami 0-ról origóból indul feltoljuk egyel. Más szóval y tengelyen +1 ről fog indulni.

A függvénynek az eltolás miatt

Relatív maximuma x = 180° + 2kπ, k∈Z-ban 2

Relatív minimuma x = 3π/2 + 2kπ, k∈Z-ban 0
Módosítva: 4 éve
1

Na ebbe beszállok, ez izgalmas lesz :D

A függvénytranszformációkat ha ismered, akkor menni fog.

1.

- `y=cos x` alapfüggvény

- `y=cos(x-pi/2)` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba `pi/2` egységgel. (jobbra)

2.

- `y=sinx` alapfüggvény

- `y=sinx+1` eltolás az y tengely mentén pozitív irányba (felfelé) 1 egységgel

3,

- `y=sinx` alapfüggvény

- `y=sin(x-pi/3)` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba `pi/3`-mal (jobbra).

- `y=0.5*sin(x-pi/3)` zsugorítás az y tengely mentén kétszeresére (nyújtás a felére, ahogy tetszik)

- `y=0.5*sin(x-pi/3)+1` eltolás az y tengely mentén pozitív irányba 1 egységgel (felfelé)

Ábrák.
1

Az első `cos(x-pi/2)` az a koszinusz függvény vízszintesen eltolva `pi/2`-vel. A koszinusz függvénynek alapból -1 és 1 között alakul az értéke, méghozzá úgy, hogy 0-ban 1, `pi/2`-nél (90 foknál) 0, `pi`-nél (180 foknál) -1, `3/2 pi`-nél (270 foknál) ismét nulla, és `2 pi`-nél (360 foknál) ismét 1. Ezen értékek között "hullámzik". Ha ezt eltoljuk jobbra `pi/2`-vel, azaz 90°-kal, akkor egy másik nevezetes függvényt kapunk: a szinuszt! Pont ennyi a különbség a két függvény között, az egyik a másik 90 fokkal eltoltja. 1-es ábra (Persze jó irányba kell eltolni őket, különben lehet, hogy pont egymás negatívjai lesznek.)

A második függvény `sin x+1` az a szinusz függvény felfelé eltolva 1-gyel. A szinusz függvény olyan, mint az előbb leírt koszinusz függvény, csak az 0-nál 0-ból indul, utána `pi/2`-nél (90 foknál) lesz 1 az értéke, majd `pi`-nél (180 foknál) ismét nulla, aztán `3/2 pi`-nél (270 foknál) -1, és majd `2 pi`-nél ismételten 0. Azzal, hogy ezt eltoljuk +1-gyel, azzal nem -1 és 1 között fog váltakozni a függvény értéke, hanem 0 és 2 között. Pusztán csak ennyi a különbség. 2-es ábra

A harmadik függvény esetében pedig már 3 különböző függvénytranszformációt is végeznünk kell az eredeti szinusz függvényen ahhoz, hogy megkapjuk az adott `1+"0,5" sin(x-pi/3)` függvényt: `pi/3`-mal, azaz `180/3 = 60` fokkal el kell tolni jobbra, 1-gyel el kell tolni felfelé, illetve az egész függvényt "függőlegesen össze kell nyomni a felére", vagyis ezúttal nem 0 és 2 között fognak alakulni az értékei, hanem `"0,5"` és `"1,5"` között. 3-as ábra

A 4-es ábrán pedig mindegyik függvény egyszerre látszódik. Remélem így már érthetőbb a dolog. :)
Módosítva: 4 éve
0

Köszönöm mindenkinek a segítséget nagyon hasznosak voltak : )
0

Ha az elemzés alatt a jellemzést érted:

1. `f(x)=cos(x-pi/2)`

- Értelmezési tartomány: `x in RR`

- Értékkészlet: `f(x) in RR`, `f(x) in [-1;+1]`

- Folytonosság: folytonos

- Korlátosság: Alulról és felülről is korlátos; K=1; k=-1.

- Monotonitás: `-pi/2+2*k*pi le x le pi/2+2*k*pi` szigorúan monoton növekvő

`pi/2+2*k*pi le x le -3*pi/2+2*k*pi` szigorúan monoton csökkenő

- Zérushely: `x=k*pi`

- Szélsőértékek:

Minimumok: `(-pi/2+2*k*pi;-1)`

Maximumok: `(pi/2+2*k*pi;1)`

Paritás: páratlan

Periodicitás: periodikus, periódusa `2pi`

`k in ZZ`

2. `g(x)=sinx+1`

- Értelmezési tartomány: `x in RR`

- Értékkészlet: `g(x) in RR` ; `g(x) in [0;2]`

- Folytonosság: folytonos

- Korlátosság: Alulról és felülről is korlátos; K=2, k=0

- Monotonitás: `-pi/2+2*k*pi le x le pi/2+2*k*pi` szigorúan monoton növekvő

`pi/2+2*k*pi le x le -3*pi/2+2*k*pi` szigorúan monoton csökkenő

- Zérushely: x = `-pi/2+2*k*pi`

- Szélsőértékek:

Minimum: `(-pi/2+2*k*pi;0)`

Maximum: `(pi/2+2*k*pi;2)`

- Paritás: Se nem páros, se nem páratlan

- Periodicitás: periodikus, periódusa `2pi`.

`k in ZZ`

3. `h(x)=1+0.5sin(x-pi/3)`

- Értelmezési tartomány: `x in RR`

- Értékkészlet: `h(x) in RR`, `h(x) in [0.5;1.5]`

- Folytonosság: folytonos

- Korlátosság: Alulról és felülről is korlátos; K=1,5 ; k=0,5

- Monotonitás: `-pi/6+2*k*pi le x le (5pi)/6+2*k*pi` szigorúan monoton növekvő

`(5pi)/6+2*k*pi le x le (11pi)/6+2*k*pi` szigorúan monoton csökkenő

- Zérushely: Nincs

- Szélsőértékek:

Minimum: `(-pi/6+2*k*pi;0.5)`

Maximum: `((5pi)/6+2*k*pi;1.5)`

- Paritás: Se nem páros, se nem páratlan

- Periodicitás: periodikus, periódusa `2pi`.

`k in ZZ`
0