Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
413
Hány g cukrot kell 460 g 2,55 tömegszázalékos oldathoz adni ahhoz, hogy az oldat 5.22 tö megszázalékos legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szöveges módszer:

I. 100 g oldatban van 2,55 g cukor

460 g oldatban van `460/100*2.55` = 11,73 g cukor

Hozzáadod a cukrot

460+x g oldatban van 11,73+x g cukor

ugyanakkor

100 g oldatban van 5,22 g cukor

`(460+x)/100=(11.73+x)/5.22`

`(460+x)*5.22=(11.73+x)*100`

x = `(460*5.22-11.73*100)/(100-5.22)` = `color(red)("12,96 g")` cukrot kell hozzáadni.

Keverési egyenlettel:

`460*2.55+x*100=(460+x)*5.22`

`x=(460*(5.22-2.55))/(100-5.22)` = 12,96 g cukrot kell hozzáadni.
0